Sok pihenés, kevés munka, isteni végeredmény.
Egy nagy keverőtálban összekeverjük a két különöző lisztünket.
Egy külön tálban, langyos vízben (830ml) egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőnket.
Amikor felfutott, folyamatos gyúrás mellett a liszthez keverjük az élesztős vizünket. A tészta először lágy lesz, ne ijedjünk meg.
10 percig gyúrjuk.
Hozzáadjuk a sót, majd még tíz percig gyúrjuk a tésztánkat.
Szépen lassan hozzáöntjük az olajat is, és még 5 percig gyúrjuk.
Mikor már minden benne van, még egy ragacsos tésztánknak kell lennie.
Ekkor lisztezetlen deszkára borítjuk, majd ott addig gyúrjuk, amíg már többé kevésbé nem tapad le a felületre.
Egy jó nagy beolajozott tálba borítjuk a tésztát, majd folpackkal lefedjük. Vigyázzunk arra, hogy tényleg nagy legyen a tálunk, hiszen a tészta akár kétszeresére is megnőhet. A tészta tetejét is kicsit olajozzuk be.
Helyezzük a hűtőbe 2-3 napig. Itt elkezd majd dolgozni, és buborékok fognak megjelenni.
A két-három nap letelte után, óvatosan átrakjuk egy nagy beolajozott tepsibe. Figyeljünk arra, hogy a lehető legkevesebb buborékot pukkasszuk ki. Óvatosan nyomkodjuk ki a tésztát a tepsi méretére a kezünkkel.
Takarjuk le egy másik tepsivel és hagyjuk 3 órát pihenni szobahőmérsékleten.
Melegítsük elő a sütőt 200-210 fokra.
Miután pihent a tésztánk 3 órát, a tetejét egy kicsit olajozzuk be és ízlés szerint fűszerezzük. Mi fokhagymaport, petrezselymet, egy kis oregánót, cayenne borsot és egy csipet szárított bazsalikomot használtunk, de ízlés szerint bármilyen fűszerrel nagyszerű kenyerünk lesz.
A tetejét egy kevés (lehetőleg nagyobb szemű) sóval is szórjuk meg.
Az előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.
Ehhez körülbelül 20-25 perc kell, de figyeljük a kenyerünket, hiszen minden sütő más.
Minden perc fáradtságot megér, bár valójában a munka része elenyésző, a várakozás pedig izgalommal teli.
Tökéletes kenyér lehet szendvicsekhez, vagy akár magában is fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat!
Összetevők
Útmutató
Egy nagy keverőtálban összekeverjük a két különöző lisztünket.
Egy külön tálban, langyos vízben (830ml) egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőnket.
Amikor felfutott, folyamatos gyúrás mellett a liszthez keverjük az élesztős vizünket. A tészta először lágy lesz, ne ijedjünk meg.
10 percig gyúrjuk.
Hozzáadjuk a sót, majd még tíz percig gyúrjuk a tésztánkat.
Szépen lassan hozzáöntjük az olajat is, és még 5 percig gyúrjuk.
Mikor már minden benne van, még egy ragacsos tésztánknak kell lennie.
Ekkor lisztezetlen deszkára borítjuk, majd ott addig gyúrjuk, amíg már többé kevésbé nem tapad le a felületre.
Egy jó nagy beolajozott tálba borítjuk a tésztát, majd folpackkal lefedjük. Vigyázzunk arra, hogy tényleg nagy legyen a tálunk, hiszen a tészta akár kétszeresére is megnőhet. A tészta tetejét is kicsit olajozzuk be.
Helyezzük a hűtőbe 2-3 napig. Itt elkezd majd dolgozni, és buborékok fognak megjelenni.
A két-három nap letelte után, óvatosan átrakjuk egy nagy beolajozott tepsibe. Figyeljünk arra, hogy a lehető legkevesebb buborékot pukkasszuk ki. Óvatosan nyomkodjuk ki a tésztát a tepsi méretére a kezünkkel.
Takarjuk le egy másik tepsivel és hagyjuk 3 órát pihenni szobahőmérsékleten.
Melegítsük elő a sütőt 200-210 fokra.
Miután pihent a tésztánk 3 órát, a tetejét egy kicsit olajozzuk be és ízlés szerint fűszerezzük. Mi fokhagymaport, petrezselymet, egy kis oregánót, cayenne borsot és egy csipet szárított bazsalikomot használtunk, de ízlés szerint bármilyen fűszerrel nagyszerű kenyerünk lesz.
A tetejét egy kevés (lehetőleg nagyobb szemű) sóval is szórjuk meg.
Az előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.
Ehhez körülbelül 20-25 perc kell, de figyeljük a kenyerünket, hiszen minden sütő más.
Minden perc fáradtságot megér, bár valójában a munka része elenyésző, a várakozás pedig izgalommal teli.
Tökéletes kenyér lehet szendvicsekhez, vagy akár magában is fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat!
Hozzászólás