Farsang idején elmaradhatatlan, hogy süssünk egy finom fánkot. Ezt a receptet évek óta használjuk, jól bevált. Egyszerű, finom fánkok.
3 dl langyos tejben egy evőkanál porcukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A tojássárgáját a többi porcukorral elkeverjük.
A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat a megkelt élesztőt, a rumot és a porcukorral elkevert tojást.
Annyi langyos tejjel dagasztjuk, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk.
Tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk.
Lisztezett deszkára borítjuk, kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk és fánkszúróval vagy vizespohárral kiszaggatjuk.
Letakarjuk és még fél órát kelesztjük.
Közepét benyomjuk és bő olajban kisütjük.
Papírtörlővel bélelt tálba szedjük.
Porcukorral megszórva tálaljuk.
Összetevők
Útmutató
3 dl langyos tejben egy evőkanál porcukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A tojássárgáját a többi porcukorral elkeverjük.
A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat a megkelt élesztőt, a rumot és a porcukorral elkevert tojást.
Annyi langyos tejjel dagasztjuk, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk.
Tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk.
Lisztezett deszkára borítjuk, kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk és fánkszúróval vagy vizespohárral kiszaggatjuk.
Letakarjuk és még fél órát kelesztjük.
Közepét benyomjuk és bő olajban kisütjük.
Papírtörlővel bélelt tálba szedjük.
Porcukorral megszórva tálaljuk.
Hozzászólás