
Cukkinikrém télire: Hogyan készítsünk otthon isteni finom cukkinikrémet?
A cukkini egy rendkívül sokoldalú zöldség, amely számtalan formában felhasználható, legyen szó levesről, főételről vagy akár desszertről. Azonban ha télire is szeretnénk megőrizni ezt a csodálatos zöldséget, érdemes cukkinikrémet készíteni. Ez a finom és tápláló krém nemcsak egészséges, de kiváló választás lehet egy gyors reggelihez vagy vacsorához is.
Hozzávalók
Lépések
- A cukkinit alaposan mossuk meg, majd vágjuk le a végeit és daraboljuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát és fokhagymát tisztítsuk meg, majd aprítsuk fel.
- Egy nagyobb serpenyőben kevés olajon megdinszteljük a hagymát.
- Hozzáadjuk a cukkinit és fél dl vizet öntünk rá.
- Beletesszük a fűszereket, a petrezselymet és a fokhagymát.
- Fedjük le és pároljuk közepes lángon 20-25 percig, amíg a cukkini teljesen megpuhul.
- Ha a cukkini megpuhult, vegyük le a tűzről és botmixer segítségével pürésítsük az egészet sima krémmé.
- Pürésítés után tegyük vissza a tűzre, míg még egyszer felforr.
- A kész krémet forrón töltsük sterilizált üvegekbe. Zárjuk le jól az üvegeket, majd állítsuk fejre 5 percre, hogy vákuum képződjön. Aki szeretne egy késhegynyi tartósítószert is tehet a tetejére. Száraz dunsztba hagyjuk kihűlni az üvegeket.
A cukkinikrém hűvös, sötét helyen tárolva hónapokig eláll. Felbontás után azonban mindenképp tartsuk hűtőben és fogyasszuk el egy héten belül. Kiválóan használható kenyérre kenve, mártogatósként, de akár tésztaszószként is megállja a helyét.
Nyugodtan kísérletezhetünk más fűszerekkel is. Adhatunk hozzá például majorannát, oregánót, bazsalikomot vagy akár egy kis csilipaprikát is, ha csípősebb ízre vágyunk.
A cukkinikrém egy fantasztikus módja annak, hogy télire is eltegyük a nyár ízeit.