Egyéb Karácsonyi készülődés Sütemények

Puncs kocka

puncs kocka

puncs kocka

Puncs kocka

A puncs kocka egy igazi klasszikus sütemény, amely évtizedek óta az ünnepi asztalok egyik kedvence. Akár születésnapra, akár egy hétvégi családi ebédre készítjük, a puncs kocka mindig jó választás.
Előkészítési idő 20 perc
Főzési idő 20 perc
Összes idő 40 perc
Adagok: : 4

Hozzávalók
  

  • 6 tojásból piskóta, amit egy kisebb kb. 20×30 cm-es tepsiben sütünk meg.
Krémhez:
  • 1 evőkanál rumaroma
  • 1 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 dl feketekávé
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg darált keksz
Piskóta megkenéséhez:
  • 1 dl tej kevés rumaromával elkeverve
  • 5 dkg lekvár
Tetejére:
  • 20 dkg porcukor
  • 1 tojás fehérje
  • kevés piros színű szörp vagy piros ételfesték

Lépések
 

  1. A piskóta tetejéről levágunk egy 2 cm-es lapot. A belsejét kiskanállal kikaparjuk, úgy hogy a piskótának maradjon pereme.
  2. A tésztát meglocsoljuk a tejjel elkevert rumaromával, a kivájt törmeléket elmorzsoljuk.
  3. A tojást elkeverjük a porcukorral, a kakaóval, kávéval és gőz fölött állandó keveréssel besűrítjük.
  4. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat, a kekszet, a piskótamorzsát és a rumaromát.
  5. A tölteléket a piskóta üregébe töltjük, ráhelyezzük a levágott lapot, megkenjük lekvárral és pár órára hütőbe tesszük.
  6. Diszítéskor a mázhoz a porcukrot sűrű péppé keverjük a tojásfehérjével és megfestjük a szörppel vagy szinezővel.
  7. Bevonjuk a mázzal és hagyjuk megkötni. Hideg vizbe mártott késsel szeleteljük.
A puncs kocka elkészítése során nemcsak egy ínycsiklandó sütemény születik, hanem egy pillanatnyi kikapcsolódást is nyújt a mindennapok rohanásában. A finom illatok, a rétegek összeállításának izgalma és a végső máz felvitele mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a sütés igazi élmény legyen. Ne aggódj, ha elsőre nem tökéletes – a legfontosabb az, hogy szívvel-lélekkel készíted, mert ez az, ami igazán különlegessé teszi.

    Ez is érdekes lehet...