SzerzőL. Ákos
ÉrtékelésNehézségKezdő

Elkészítése kicsit hosszadalmas, de minden percet megér a végeredmény. Puha, omlós, édeskés zsemle. Kevés munkával, csak sok pihentetéssel jár.

Hokkaido tejes zsemle

Mennyiség4 Adag
Előkészítési idő4 óra 20 percFőzési idő20 percÖsszes idő4 óra 40 perc

Tangzhong
Tészta
Tojás kenéshez
Fokhagymás vaj

Tangzhong elkészítése
1

Az összetevőket egy serpenyőben csomómentesre keverjük.

2

Közepes lángon elkezdjük melegíteni. Hamar elkezd sűrűsödni.

3

Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg össze nem áll, és elválik az edény falától. Langyosra hűtjük.

Tészta elkészítése
4

Az élesztőt 1 csipet cukorral langyos tejben hagyjuk felfutni 5-10 percig.

5

Egy keverőtálban a vajon kívül minden más összetevőt tésztává gyúrunk a már elkészített tangzhonggal.
Amikor már összeállt, akkor belegyúrjuk a 3 evőkanál vajat. Ha szükséges adhatunk még hozzá lisztet.

6

1 nagy gömböt formálunk belőle, majd letakarva 1,5-2 órát pihentetjük meleg helyen.

7

A 1,5-2 óra leteltével rugalmas tésztánknak kell lennie.
Ekkor 9 részre osztjuk, majd golyókat formálunk belőlük, és lehetőleg négyzet alakú tepsibe helyezzük őket. Ne rakjuk túl közel egymáshoz, mert most még 2 órát kell letakarva pihentetni őket, ez alatt pedig meg fognak nőni.

8

Ha pihentek még két órát, akkor megkenjük a tojás és tej keverékkel.
175 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük körülbelül 20 perc alatt.

9

Addig elkészítjük a fokhagymás vajat.
Serpenyőben (vagy akár a mikróban) felolvasztjuk a vajat és 1-2 gerezd apróra vágott fokhagymával elkeverjük. Ízlés szerint fűszerezhetjük akár még petrezselyemmel is.

10

Ha zsemléink szép aranybarnára sültek, még forrón megkenjük a tetejüket a fokhagymás vajjal, és nagyszemű sóval megszórjuk. (elhagyható)

11

Nagyon finom, omlós, foszlós kalács jellegű zsemléket kapunk. Érdemes kipróbálni, megéri a fáradtságot.
Ha nagyobb tepsiben sütjük, úgy, hogy ne érjenek össze, akkor akár hamburgerzsemlének is tökéletes.

Kategória

Összetevők

Tangzhong
Tészta
Tojás kenéshez
Fokhagymás vaj

Útmutató

Tangzhong elkészítése
1

Az összetevőket egy serpenyőben csomómentesre keverjük.

2

Közepes lángon elkezdjük melegíteni. Hamar elkezd sűrűsödni.

3

Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg össze nem áll, és elválik az edény falától. Langyosra hűtjük.

Tészta elkészítése
4

Az élesztőt 1 csipet cukorral langyos tejben hagyjuk felfutni 5-10 percig.

5

Egy keverőtálban a vajon kívül minden más összetevőt tésztává gyúrunk a már elkészített tangzhonggal.
Amikor már összeállt, akkor belegyúrjuk a 3 evőkanál vajat. Ha szükséges adhatunk még hozzá lisztet.

6

1 nagy gömböt formálunk belőle, majd letakarva 1,5-2 órát pihentetjük meleg helyen.

7

A 1,5-2 óra leteltével rugalmas tésztánknak kell lennie.
Ekkor 9 részre osztjuk, majd golyókat formálunk belőlük, és lehetőleg négyzet alakú tepsibe helyezzük őket. Ne rakjuk túl közel egymáshoz, mert most még 2 órát kell letakarva pihentetni őket, ez alatt pedig meg fognak nőni.

8

Ha pihentek még két órát, akkor megkenjük a tojás és tej keverékkel.
175 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük körülbelül 20 perc alatt.

9

Addig elkészítjük a fokhagymás vajat.
Serpenyőben (vagy akár a mikróban) felolvasztjuk a vajat és 1-2 gerezd apróra vágott fokhagymával elkeverjük. Ízlés szerint fűszerezhetjük akár még petrezselyemmel is.

10

Ha zsemléink szép aranybarnára sültek, még forrón megkenjük a tetejüket a fokhagymás vajjal, és nagyszemű sóval megszórjuk. (elhagyható)

11

Nagyon finom, omlós, foszlós kalács jellegű zsemléket kapunk. Érdemes kipróbálni, megéri a fáradtságot.
Ha nagyobb tepsiben sütjük, úgy, hogy ne érjenek össze, akkor akár hamburgerzsemlének is tökéletes.

Hokkaido tejes zsemle
Hirdetés