SzerzőL. Ákos
ÉrtékelésNehézségKezdő

Töltött húsos batyuk egy kis káposztás csavarral.

Húsos-káposztás batyu mártogatóssal

Mennyiség1 Adag
Előkészítési idő30 percFőzési idő30 percÖsszes idő1 óra

Tészta
Töltelék
Mártogató (kínai)
Szósz (mártogató helyett)

Tészta
1

A liszthez hozzáadjuk a sót és 200 ml forró vizet.

2

Jól összegyúrjuk, legalább 5 percen keresztül és letakarva 20 percet állni hagyjuk.

Töltelék
3

Amíg áll a tészta, elkészítjük a tölteléket.

4

A húshoz hozzáadjuk a nagyon apróra vágott káposztát, az összenyomott fokhagymát, a szintén apróra vágott hagymát és a többi hozzávalót.

5

Alaposan elkeverjük.

Töltés
6

A tésztát egészen vékonyra nyújtjuk és körülbelül 8 centiméter átmérőjű köröket szaggatunk belőle.
Segítségünkre lehet egy tésztanyújtó gép.

7

Minden kör közepébe teszünk körülbelül egy teáskanálnyi tölteléket.

8

A kör szélét enyhén átkenjük vízzel, majd félbehajtjuk és tetszés szerinti módszerrel összenyomkodjuk, hogy gőzölés közben ne folyjon ki a töltelék.

Gőzölés / pirítás
9

A kis batyukat két féle képpen is elkészíthetjük: gőzöléssel, vagy lepirítással.

10

A gőzöléshez egy lábasban sós vizet forralunk és felette a párolóedényben helyezzük el a kis batyukat egy sütőpapíron, hogy ne tapadjanak le. Körülbelül 10 percig gőzöljük őket.

11

A pirításos módszerhez egy serpenyőben forrósítsunk fel körülbelül 2 evőkanál olajat, majd a batyuk mindkét oldalát jól pirítsuk le. Mikor a batyuk megpirultak, óvatosan felöntjük a serpenyőt kb. 100 milliliter vízzel, és azonnal rárakjuk a fedőt. Hagyjuk gőzölni körülbelül 5 percet közepes lángon. Ezalatt a víz el is párolog.

Mártogató
12

A hagyományos mártogatóhoz egy kis tálban keverjünk össze 1:1 arányban fehérborecetet és szójaszószt.
Ha ez nem a mi ízvilágunk (bár meglepően finom és érdemes kipróbálni), mutatunk nektek egy besamel alapú szószt is.

Szósz
13

2 evőkanál olajon egy kicsit megpirítjuk a lisztet, majd felöntjük a tejjel és csomómentesre keverjük.
Fűszerezzük ízlés szerint fokhagymaporral, sóval, borssal, cayenne-borssal és petrezselyemmel.

Tálalás
14

Ha a szósszal készítettük, akkor azt egy tányéron tálaljuk a batyukkal.
Ha a mártogatóst választottuk, akkor azt egy külön kis tálban kínáljuk hozzá.
Jó étvágyat!

Kategória

Összetevők

Tészta
Töltelék
Mártogató (kínai)
Szósz (mártogató helyett)

Útmutató

Tészta
1

A liszthez hozzáadjuk a sót és 200 ml forró vizet.

2

Jól összegyúrjuk, legalább 5 percen keresztül és letakarva 20 percet állni hagyjuk.

Töltelék
3

Amíg áll a tészta, elkészítjük a tölteléket.

4

A húshoz hozzáadjuk a nagyon apróra vágott káposztát, az összenyomott fokhagymát, a szintén apróra vágott hagymát és a többi hozzávalót.

5

Alaposan elkeverjük.

Töltés
6

A tésztát egészen vékonyra nyújtjuk és körülbelül 8 centiméter átmérőjű köröket szaggatunk belőle.
Segítségünkre lehet egy tésztanyújtó gép.

7

Minden kör közepébe teszünk körülbelül egy teáskanálnyi tölteléket.

8

A kör szélét enyhén átkenjük vízzel, majd félbehajtjuk és tetszés szerinti módszerrel összenyomkodjuk, hogy gőzölés közben ne folyjon ki a töltelék.

Gőzölés / pirítás
9

A kis batyukat két féle képpen is elkészíthetjük: gőzöléssel, vagy lepirítással.

10

A gőzöléshez egy lábasban sós vizet forralunk és felette a párolóedényben helyezzük el a kis batyukat egy sütőpapíron, hogy ne tapadjanak le. Körülbelül 10 percig gőzöljük őket.

11

A pirításos módszerhez egy serpenyőben forrósítsunk fel körülbelül 2 evőkanál olajat, majd a batyuk mindkét oldalát jól pirítsuk le. Mikor a batyuk megpirultak, óvatosan felöntjük a serpenyőt kb. 100 milliliter vízzel, és azonnal rárakjuk a fedőt. Hagyjuk gőzölni körülbelül 5 percet közepes lángon. Ezalatt a víz el is párolog.

Mártogató
12

A hagyományos mártogatóhoz egy kis tálban keverjünk össze 1:1 arányban fehérborecetet és szójaszószt.
Ha ez nem a mi ízvilágunk (bár meglepően finom és érdemes kipróbálni), mutatunk nektek egy besamel alapú szószt is.

Szósz
13

2 evőkanál olajon egy kicsit megpirítjuk a lisztet, majd felöntjük a tejjel és csomómentesre keverjük.
Fűszerezzük ízlés szerint fokhagymaporral, sóval, borssal, cayenne-borssal és petrezselyemmel.

Tálalás
14

Ha a szósszal készítettük, akkor azt egy tányéron tálaljuk a batyukkal.
Ha a mártogatóst választottuk, akkor azt egy külön kis tálban kínáljuk hozzá.
Jó étvágyat!

Húsos-káposztás batyu mártogatóssal
Hirdetés